Lorem Ipsum, kitten, zombie.

28 november 2013

Tijdens het vormgeven en bouwen van een website is het vaak zo dat de informatie die de opdrachtgever in zijn website wil laten zien er nog niet is. Afbeeldingen en teksten moeten dan nog gezocht en/of gemaakt worden. De inhoud, dat waar het uiteindelijk allemaal om draait.

Het ontwerpen en bouwen van een website zonder in ieder geval een idee van deze content is niet te doen. De opdrachtgever moet een idee krijgen hoe de website eruit komt te zien straks. Zo kan hij/zij bovendien rekening houden met de hoeveelheid tekst en de ruimte voor afbeeldingen.

Daarom zijn er Lorem Ipsum en placeholders.  Heerlijk. Webbouwers en vormgevers kunnen niet zonder.

Lorem Ipsum werd voor het eerst in ca 1500 toegepast als dummytekst en is tot op de dag van vandaag op vrijwel dezelfde manier in gebruik. De tekst die hier oorspronkelijk voor is gebruikt, komt uit een traktaat van Cicero uit 45 voor Christus, maar is in stukken geknipt en door elkaar gehusseld. In zijn huidige vorm heeft de tekst geen betekenis meer, maar dat geeft niet. In dit stadium gaat het enkel om de vorm, inhoud leidt alleen maar af.

Voor het maken van dummytekst zijn heel wat generatoren ontwikkeld: websites of apps waarin je kunt aangeven hoeveel woorden je nodig hebt. Met een druk op de knop krijg je de gewenste hoeveelheid dummytekst om in je project te gebruiken.

Hetzelfde geldt voor afbeeldingen op de pagina. Enkel gevulde vlakken geven geen goed beeld. Het zou te rustig ogen. De opdrachtgever zou enorm schrikken als hij de website later terugziet met de echte afbeeldingen. Het heeft in feite ook te maken met verwachtingsmanagement. Net als bij dummytekst, maken ontwerpers gebruik van dummyafbeeldingen, ook wel bekend als placeholders.

Nou heeft elk beroep zijn eigen geheimen, maar ook zijn eigen grapjes. Ik neem u even mee in de wereld van de placeholders en lorem ipsum. Omdat we in een beroepsgroep zitten waar monotonie en herhaling geschuwd worden, maar waar toch vaak weer met dummytekst en -afbeeldingen gewerkt moet worden, kon het haast niet anders dan dat er diverse vervangers de kop opstaken om de sleur te vervangen door een beetje kleur.

Een aantal fijne voorbeelden van Lorem Ipsum-vervangers:

Nederlandse dummytekst-generator: “Om uw vaderlandsliefde te bevredigen kunt u daarom op deze webpagina dummytekst genereren in het Nederlands.”
Bible Ipsum“we hebben een tekst gekozen die in alle talen bestaat en een werelderfgoed vertegenwoordigt : de Psalmen.”
Samuel L.Ipsum: (niet voor iedereen geschikt) “Een Lorem Ipsum Generator die gebruik maakt van citaten uit films waar Samuel L Jackson een rol in heeft.”
Fillerati: “Teksten gegenereerd uit literaire werken als Moby Dick en Alice in Wonderland.”

Voor de meer bloeddorstigen onder ons zijn er ook alternatieven als:
Zombie Ipsum “Angstaanjagende vuller voor je gedoemde ontwerpen.”
En niet te vergeten het eiwitrijke Bacon Ipsum: “A meatier Lorem Ipsum generator”

Mocht je nou een dummyafbeelding nodig hebben? Niet gevreesd! Ook hier biedt het machtige internet voldoende opties. Je hoeft op de volgende websites alleen maar de gewenste hoogte en breedte van je afbeelding in pixels weer te geven en klaar is je placeholder:

placepuppy

Placepuppy (plaats babyhondjes)

placekitten

Placekitten (plaats babykatjes)

placesheen

Placesheen (plaats Charlie Sheen)

placezombies

Placezomies (Plaats zombies) ‘When kittens won’t do’.

Have fun!